Bebelusii – Minuni curioase, inca din prima clipa

Copiii ne uimesc cu inteligenta lor inca din momentul nasterii. Ei sunt pregatiti pentru viata, sunt inzestrati cu tot ce e nevoie si au vointa sa invete, sa cunoasca lumea. Curiozitatea lor este innascuta, ea ii ajuta si impinge sa cunoasca si sa se familiarizeze cu tot ceea ce a aparut in viata lor.

In mediul intrauterin au fost protejati, mângâiati, linistiti. Au auzit sunete, au asculat muzica, vocea mamei si a tatalui i-au insotit. De asemenea, au simtit o parte din gusturile si mirosurile lumii prin intermediul lichidului amniotic.

La nastere sunt adaptati perfect pentru explorare, incet, incet, cu pasi mici dar siguri isi vor dezvolta toate simturile.

Din cele 5 simturi, ale noastre – vazul este singurul care nu este stimulat in uterul mamei, dar inca de la prima imbratisare te poate vedea.

Asadar, ne pregatim sa primim si sa fim in jurul unui bebelus – o fiinta inteligenta, un spirit plenar, care va cunoaste lumea, la inceput prin noi. Noi, mamele – suntem privilegiate, putem ghida, proteja si iubi un univers. Copilul nostru este miracolul devenit realitate.

Vorbeste-i bebelusului tau!

Cânta-i! Vocea ta ii este familiara, ii face placere sa te auda. Va invata mult mai usor sa iti raspunda si sa repete vocale, la inceput, apoi sa gângureasca si sa spuna el primele parti de cuvinte si cuvinte. E fascinant, cum cineva atât de mic, are o asa putere imensa de invatare.

Arata-i lucruri in culori intense!

Pune-i in patut, in dreptul ochilor, mai intai si apoi in apropiere jucarii sau protectii pentru patut in culori vii. Când vorbesti stabileste contactul vizual si schimba tonul vocii. Il ajuti sa se concentreze pe fata ta, si asa ii stimulezi concentrarea si atentia. Când ii citesti foloseste intonatia. Poeziile pentru copii sunt foarte potrivite pentru a fi spuse micutilor. Și e bine sa faci “fete-fete”, schimbarea si mimica fetei ii ajuta sa inteleaga si sa asocieze sunetele cu senzatii: de fericire, liniste, entuziasm, nedumerire. Daca ii citesti de timpuriu el va asocia cititul cu starea de bine, de liniste din bratele mamei si e mult mai probabil ca ii va placea sa citeasca toata viata.

Parea noastra e ca trebuie sa ne invatam copii sa citeasca de la cea mai frageda vârsta. Familiarizarea cu obiectul “carte” este foarte importanta. Avem nevoie doar sa gasim cartea potrivita vârstei lor.

Atinge-ti bebelusul. Imbratiseaza-l! Mângâie-l! Arata-i dragostea ta!

Simtul tactil face ca legatura mama-copil sa fie cea mai speciala emotie, relatie, cea mai pura forma de iubire. Dupa primele luni in care atingerile parintilor sunt cele mai importante momente de contact ale bebelusului, din aproape in aproape acesta incepe sa prinda si sa traga de orice ii e la indemana, adica sa ia cunostinta cu tot ce il inconjoara. Isi descopera mai intâi mânutele, apoi lucrurile apropiate.

Materialele cu diferite texturi sunt atractive pentru ei, in aceasta etapa.

Multi au spus ca bebelusii sunt asemeni “buretelui” ca “absorb” totul. Asa este! Noi inca suntem uimiti de capacitatea unui creier de copil. Iar despre curiozitatea lor credem ca ar trebui sa nu ne paraseasca nici pe noi. Credem ca avem multe de invatat de la copii nostri – curiozitatea si perseverenta sunt doar 2 lucruri care ar trebui pastrate pe parcursul intregii vieti. Deci, noi propunem sa fie apreciate, sprijinite, cultivate, intarite, laudate si dezvoltate.

Credem ca o intrega lume ar fi mai buna daca am cultiva aceste 2 MARI CALITAŢI.

Asadar, va invitam sa fiti alaturi de noi in acesta calatorie magica de descoperire a lumii prin simturile unui bebelus.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.