10 lucruri de facut cu copilul tau pana la 1 an

Autor Geanina Cleciu

Nu de mult timp am trecut și noi de vârsta de 1 anișor. Deși în mare parte nu a fost chiar ușor, totuși uitându-mă în urmă, timpul a zburat rapid și realizez că o să îmi fie dor de multe dintre etapele și lucrurile specifice perioadei de bebelușie. Mi-aș fi dorit să fi avut o listă TO DO pentru primul ei an de viață, pe care să o printez într-un format maare și să o agăț undeva unde să dau cu ochii de ea zilnic. În felul acesta, poate aș fi făcut mai des unele lucruri de care o să îmi fie super dor cu cât trece mai mult timp și mi-aș fi amintit să mă bucur de fiecare perioadă pentru că tare repede trec.

Așa că, m-am gândit să compun o astfel de listă pentru mămicile ai căror copii nu au împlinit încă un anișor, pentru viitoarele mămici, dar și pentru mine, pentru următorii posibili copii😄

Hai să vedem lista:

1. Pupici și îmbrățișări💗

De muuultă multă iubire și drăgălășenie au nevoie prichindeii. Când sunt bebeluși este foarte ușor să îi smotocești și să îi albești cu pupici, pentru că stau și le și place. După un an, după ce merg deja în piciorușe, mult mai greu stau la pupăcit. De îmbrățișat nici nu mai zic, se smucesc și fug. Așa că, să profităm cât sunt bebeluși!

2. Citit și răsfoit

Noi am început de la 4 luni să răsfoim cărticele de copii, iar la 6 luni să citim povești (adică eu sau tati i le citim, clar😜). Cu cât sunt mai mici atunci când încep să descopere cărțile, cu atât mai mare drag vor prinde de ele. Acum Iunia deja le răsfoiește singură, deși prefer să îi povestesc eu despre ce este vorba în cărticică, pentru că, evident, ea o răsfoiește mult prea repede. Stă foarte atentă și ascultă uimită cum îi povestesc eu ce fac personajele în fiecare pagină a cărții. Este o adevărată încântare pentru mine să văd cât de tare iubește cărțile. 

3. Poze, poze și iar poze

Când Iunia era bebeluș, o pozam sau o filmam zilnic, de mai multe ori pe zi. Fiecare nouă grimasă a ei ne dădea pe spate. Cu cât a trecut timpul, cu atât s-au rărit fotografiile și filmările. Uitându-mă în urmă, mi-ar fi plăcut să fi făcut mai multe poze, pentru că timpul zboară, iar amintirile ne rămân doar în poze 🙂

4. Limitează timpul petrecut pe ecran

Ideal ar fi ca înainte de un an, copilul să nu aibă niciun fel de contact cu ecranul, fie el de TV, smartphone, laptop șamd, însă dacă acest lucru nu este posibil, e foarte important ca timpul să fie limitat. Efectul este același ca și în cazul cărților, cu cât este încurajat mai mult statul în fața ecranului, cu atât mai atașat de el va fi copilul. Citește aici un articol foarte bine documentat despre efectele timpului petrecut în fața ecranului, în special izolare și depresie, în adolescență. Eu zic că totuși, riscurile sunt prea mari ca să nu punem nicio limită. Dar fiecare părinte ia decizii pentru copilul lui. Important e ca acestea să fie decizii informate.

5. Du-l pe bebe la piscină

Pentru că în uter, bebelușii stau într-un mediu lichid, se nasc fără frică de apă, dimpotrivă iubesc apa. Cu cât încurajăm mai mult afinitatea lor față de apă, cu atât va fi mai ușor când cresc și joaca în apă va deveni obișnuință, făcând concediile mult mai frumoase.

6. Mergeți la Zoo

Până nu împlinește un an, mergeți la Grădina Zoologică din oraș (sau cea mai apropiată), unde poate vedea animăluțele. Cu siguranță le va învăța mult mai repede așa decât doar dacă i le arăți în cărticele. Copiii învață cel mai mult din experiențele trăite de ei și rețin lucrurile/ființele palpabile mai mult decât orice altceva. Și în plus, se va dovedi o aventură și un timp fain petrecut în familie :). Vezi aici cum a fost pentru noi la Zoo Băneasa.

7. Numărați împreună

Noi numărăm orice. Animăluțele din cărți, capsele de la salopetă, pașii, jucăriile, nimic nu scapă fără să fie numărat. Astfel că, cel puțin conceptul de numărat, nu îi mai este străin, încă de la câteva luni. Clar nu va pricepe exact ceea ce înseamnă asta, dar la timpul potrivit, numerele vor fi mai ușor de reținut. Și chiar dacă nu, noi ne prostim atunci când numărăm așa că este, de obicei, foarte foarte distractiv😁

8. Cântați

Aceasta este activitatea noastră preferată. De dimineața până seara cântăm, sau ascultăm muzică și dansăm (ea, că eu nu mă pricep😜). Deja recunoaște melodiile pe care le ascultăm mai des și se apucă să danseze. Dezavantajul este că atunci când aude muzică dansează ORIUNDE am fi, iar acasă e foarte fain, mai greu este în mall sau în alte locuri :))))

9. Fă-i un mulaj cu amprenta

Există în magazine ( de exemplu la Jumbo găsești) anumite rame, care au un kit cu lut modelabil pe o parte și pe cealaltă parte poți pune o poză. Noi am primit un astfel de kit și, la 6 luni l-am folosit. Așa că avem amprenta mânuței ei pe o parte și poza din ziua aceea, pe cealaltă parte. Acum când văd mulajul nu îmi vine să cred ce micuțe erau mâinile ei la 6 luni💕

10. Povestiți despre orice vedeți

Deși nu sunt o persoană foarte vorbăreață, mi-am dorit și m-am străduit să îi povestesc Iuniei despre cum funcționează orice lucru, cu mult înainte de a pricepe ea ceva. Când era mică mică, era fascinată când îi povesteam despre pomi, frunze, scoarță și orice altceva mai vedeam noi pe afară. Se uita mirată la mine și analiza modul în care se mișca gura mea atunci când auzea sunetul vorbelor mele. Acum este deja foarte obișnuită cu asta și mie îmi e mult mai ușor să îi povestesc și să o aud că îmi răspunde, pe limba ei, evident 🙂 Sper și îmi doresc ca acesta să fie un obicei al nostru și când va crește! Așa că merită început cât mai devreme.

Cum ți se pare lista mea? Tu ce lucruri ai include? Ce lucruri ți-ai dori să faci cu copilul tău până nu împlinește un an, sau ce lucruri ai făcut cu el deja? Scrie-mi mai jos, în comentarii.

http://www.littlecornerofjoy.com

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.