Cititul si dezvoltarea bebelusului

Autor Laura Dima

Ca este benefic sa le citim copiilor de orice varsta e un fapt bine cunoscut, mai ales de catre parintii care sunt ei insisi pasionati de carti. Dar oare care sunt motivele din spate? Ce spun studiile, stiinta si psihologia despre avantajele aduse de citit? Si mai ales, la ce ii ajuta pe bebelusi contactul cu cartile? Si ce tip de carti sa alegem pentru ei?
Din punct de vedere al stadiilor de dezvoltare intelectuala a copilului, descrise de psihologul Jean Piaget, de la 0 la 2 ani este etapa inteligentei senzorio-motorii. Bebelusul incepe sa primeasca informatii vizuale, auditive si tactile din mediu, sa devina constient de existenta unui mediu exterior si apoi sa coordoneze informatia primita cu deprinderile motorii in curs de dezvoltare. Ce beneficii aduc cartile in aceasta etapa de dezvoltare:

~Il ajuta sa-si dezvolte simturile. Si nu doar cel vizual. In acest aspect, cartile senzoriale au cele mai multe avantaje. Nu intamplator se numesc senzoriale, nu? Vorbim despre atingere, simtul kinestezic dezvoltandu-se prin contactul cu texturile si materialele folosite, dar si de vizual, bebelusul fiind expus la forme, culori, imagini cu diverse animale, fructe, legume etc, pe care cu timpul va incepe sa le recunoasca. Simtul auditiv se dezvolta cand ii citești bebelușului, cand ii spui o poveste. Deși el nu intelege in primele luni de viata sensul cuvintelor, invata sa faca diferenta intre tonalitatile și inflexiunile vocii și simte emotiile pe care tu le transpui in poveste.

~Ii dau ocazia sa-si exerseze si dezvolte motricitatea. Pe masura ce bebelusul creste, va incepe sa dea paginile singur, acest lucru fiind posibil datorita coordonarii mana-ochi si a dezvoltarii muschilor mici ai mainii. Apoi va putea sa faca si alte activitati incluse intr-o carte senzoriala, de exemplu inchiderea unui fermoar, a nasturilor sau a capselor. Avantajul acestui tip de carti este ca sunt personalizate si adaptate varstei copilului, fiind potrivite din primele luni de viata pana la 6-7 ani.

~Ii dezvolta limbajul si abilitatile. Studiile arata ca vocabularul si abilitatile matematice sunt mai bogate in cazul copiilor carora li s-a citit inca de la nastere, comparativ cu copii de aceeasi varsta, dar care nu au avut atat de mult contact cu cartile.

Daca ne uitam din perspectiva dezvoltarii sinelui, de la 0 la 18 luni bebelusul este in etapa atasamentului. Este esential ca in aceasta perioada copilul sa primeasca atentie, disponibilitate de a raspunde la nevoile lui permanent, caldura, alinare, siguranta si predictibilitate, acestea din urma fiind date de un mediu armonios si de rutine. Astfel, copilul va dezvolta un stil de atasament securizant si va putea trece cu incredere in etapa urmatoare, a explorarii.

~Cititul cu bebelusul tau creeaza un moment de conexiune intre voi. Fie ca ii citesti dintr-o carte de povesti pentru copii, sau dintr-un roman cu care te relaxezi tu (daca mai indraznesti sa aspiri la relaxare in primele luni acasa cu bebe J), fie ca “inventezi” o poveste pornind de la o carte senzoriala, micutul tau iti aude vocea si iti simte prezenta, ceea ce ii da o stare de confort, de siguranta, de alinare. El nu intelege cuvintele, dar percepe tonalitatea, caldura din vocea ta, inflexiunile.

~Cititul poate deveni o rutina sanatoasa si placuta. Astfel se creaza un obicei bun pe termen lung, iar copilul va invata ca este ceva pozitiv, amuzant, relaxant. Ceea ce creste sansele ca, o data ajuns la scoala, cand apar lecturile “obligatorii”, el sa le perceapa ca pe ceva placut, nu ca pe o corvoada.

~Stimulezi inteligenta, invatarea, puterea de concentrare si imaginatia. Pana la urma, orice carte aduce aceste beneficii, indiferent de varsta pe care o avem cand o citim.

Asadar, cititul e o ocazie minunata de conexiune si apropiere, de invatare si stimulare, de dezvoltare a limbajului, a capacitatii de ascultare si concentrare. Si pe langa toate acestea, e si o activitate placuta si distractiva, care va aduce emotii pozitive tuturor. Cu cat se intampla mai des, cu atat ea va crea o “dependenta”, dar una care are doar beneficii.
Spor la citit !

Laura Dima

Psiholog si psihoterapeut cognitiv-comportamental

www.facebook.com/LauraDimaPsihoterapeut/

Tel: 0721.221.311

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.