Cititul si dezvoltarea bebelusului

Autor Laura Dima

Că este benefic să le citim copiilor de orice vârstă e un fapt bine cunoscut, mai ales de către părinţii care sunt ei înşişi pasionaţi de cărţi. Dar oare care sunt motivele din spate? Ce spun studiile, ştiinţa şi psihologia despre avantajele aduse de citit? Şi mai ales, la ce îi ajută pe bebeluşi contactul cu cărţile? Şi ce tip de cărţi să alegem pentru ei?
Din punct de vedere al stadiilor de dezvoltare intelectuală a copilului, descrise de psihologul Jean Piaget, de la 0 la 2 ani este etapa inteligenţei senzorio-motorii. Bebeluşul începe să primească informaţii vizuale, auditive şi tactile din mediu, să devină conştient de existenţa unui mediu exterior şi apoi să coordoneze informaţia primită cu deprinderile motorii în curs de dezvoltare. Ce beneficii aduc cărţile în această etapă de dezvoltare:

~Îl ajută să-şi dezvolte simţurile. Şi nu doar cel vizual. În acest aspect, cărţile senzoriale au cele mai multe avantaje. Nu întâmplător se numesc senzoriale, nu? Vorbim despre atingere, simţul kinestezic dezvoltându-se prin contactul cu texturile şi materialele folosite, dar şi de vizual, bebeluşul fiind expus la forme, culori, imagini cu diverse animale, fructe, legume etc, pe care cu timpul va începe să le recunoască. Simțul auditiv se dezvoltă când îi citești bebelușului, când îi spui o poveste. Deși el nu înțelege în primele luni de viață sensul cuvintelor, învață să facă diferența între tonalitățile și inflexiunile vocii și simte emoțiile pe care tu le transpui în poveste.

~Îi dau ocazia să-şi exerseze şi dezvolte motricitatea. Pe măsură ce bebeluşul creşte, va începe să dea paginile singur, acest lucru fiind posibil datorită coordonării mâna-ochi şi a dezvoltării muşchilor mici ai mâinii. Apoi va putea să facă şi alte activităţi incluse într-o carte senzorială, de exemplu închiderea unui fermoar, a nasturilor sau a capselor. Avantajul acestui tip de cărţi este că sunt personalizate şi adaptate vârstei copilului, fiind potrivite din primele luni de viaţă până la 6-7 ani.

~Îi dezvoltă limbajul şi abilităţile. Studiile arată că vocabularul şi abilităţile matematice sunt mai bogate în cazul copiilor cărora li s-a citit încă de la naştere, comparativ cu copii de aceeaşi vârstă, dar care nu au avut atât de mult contact cu cărţile.

Dacă ne uităm din perspectiva dezvoltării sinelui, de la 0 la 18 luni bebeluşul este în etapa ataşamentului. Este esenţial ca în această perioadă copilul să primească atenţie, disponibilitate de a răspunde la nevoile lui permanent, căldură, alinare, siguranţă şi predictibilitate, acestea din urmă fiind date de un mediu armonios şi de rutine. Astfel, copilul va dezvolta un stil de ataşament securizant şi va putea trece cu încredere în etapa următoare, a explorării.

~Cititul cu bebeluşul tău creează un moment de conexiune între voi. Fie că îi citeşti dintr-o carte de poveşti pentru copii, sau dintr-un roman cu care te relaxezi tu (dacă mai îndrăzneşti să aspiri la relaxare în primele luni acasă cu bebe J), fie că “inventezi” o poveste pornind de la o carte senzorială, micuţul tău îţi aude vocea şi îţi simte prezenţa, ceea ce îi dă o stare de confort, de siguranţă, de alinare. El nu înţelege cuvintele, dar percepe tonalitatea, căldura din vocea ta, inflexiunile.

~Cititul poate deveni o rutină sănătoasă şi plăcută. Astfel se crează un obicei bun pe termen lung, iar copilul va învăţa că este ceva pozitiv, amuzant, relaxant. Ceea ce creşte şansele ca, o dată ajuns la şcoală, când apar lecturile “obligatorii”, el să le perceapă ca pe ceva plăcut, nu ca pe o corvoadă.

~Stimulezi inteligenţa, învăţarea, puterea de concentrare şi imaginaţia. Până la urmă, orice carte aduce aceste beneficii, indiferent de vârsta pe care o avem când o citim.

Aşadar, cititul e o ocazie minunată de conexiune şi apropiere, de învăţare şi stimulare, de dezvoltare a limbajului, a capacităţii de ascultare şi concentrare. Şi pe lângă toate acestea, e şi o activitate plăcută şi distractivă, care va aduce emoţii pozitive tuturor. Cu cât se întâmplă mai des, cu atât ea va crea o “dependenţă”, dar una care are doar beneficii.
Spor la citit !

Laura Dima

Psiholog şi psihoterapeut cognitiv-comportamental

www.facebook.com/LauraDimaPsihoterapeut/

Tel: 0721.221.311

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.